Madame Manet

Bijzondere theatervoorstelling voor oude én nieuwe Vrienden

Madame Manet zoekt Vriend

Het verhaal van de  Bommelse Suzanne Leenhoff die in 1863 trouwde met de beroemde schilder Edouard Manet komt op zondagmiddag 1 mei op een bijzonder manier tot leven in de theatervoorstelling ‘Madame Manet’. De voorstelling, uitgevoerd door theater De Blauwe Schuur,  wordt gehouden in de Gasthuiskapel in Zaltbommel en begint om 14.30 uur. Doel van de initiatiefnemer, de Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven, is om de oude Vrienden te bedanken en nieuwe Vrienden te werven.

Suzanne geschilderd door Manet (1879)

Suzanne Leenhoff was de dochter van de Zaltbommelse stadsbeiaardier Leenhoff. Het verhaal over haar leven en haar huwelijk met Edouard Manet heeft tot veler verbeelding geleid en ook tot het boek ´Madame Manet´, muziek en kunst in het Parijs van de impressionisten, geschreven door Ton van Kempen.
Schrijver en kunsthistoricus Van Kempen vertelt in de theatervoorstelling het verhaal van Suzanne. Theatermaakster Nicoline van Beek voert tussendoor in diverse personages scènes op uit het Parijse leven van Suzanne. Pianist Guy van Beek vertolkt de muziek die zo’n belangrijke rol speelde in het leven van Suzanne, met onder andere stukken van Liszt, Chopin, Debussy en Poulenc.
Suzanne Leenhoff uit het kleine Zaltbommel zag als Madame Manet de eerste grote wereld-tentoonstelling in Parijs. Ze ontving op haar salonavonden kunstenaars als Degas, Zola, Renoir en Monet. Ze flaneerde over de nieuwe boulevard van Haussmann. En ze beheerde op creatieve wijze de erfenis van Edouard Manet. Suzanne, een nuchtere Hollandse vrouw in het turbulente culturele centrum van de wereld tussen 1850 en 1900. Deze Suzanne is de spil in dit theaterprogramma vol muziek, beelden en verhalen.

Het voormalige Streekarchief Bommelerwaard heeft met zijn onuitputtelijke kennis veel waardevolle bijdragen geleverd aan het boek. Dat is ook de reden waarom de Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven deze voorstelling naar Zaltbommel heeft gehaald. Om wat terug te doen voor de Vrienden die het archief dat sinds 2014 is verhuisd naar Tiel trouw zijn gebleven. Maar ook om nieuwe Vrienden te werven.

PR MANET resized

Theatermaakster Nicoline van Beek en schrijver en kunsthistoricus Ton van Kempen

Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven en één introducé betalen € 5 per persoon voor de voorstelling (met dank aan de Van Voordenstichting, het Coöperatiefonds van de Rabobank en de Rotaryclub Bommelerwaard voor hun subsidie), inclusief een kopje koffie of thee. Mensen die op deze zondagmiddag Vriend willen worden, zijn van harte welkom en betalen ook € 5 per persoon. Bovendien krijgen ze een cadeautje: een kopie van de huwelijksakte uit 1863 van Edouard Manet en Suzanne Leenhoff. De originele akte wordt bewaard bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel. Wie geen donateur wil worden maar toch de voorstelling wil bezoeken betaalt € 10.

Reserveren voor deze voorstelling kan uitsluitend via het contactformulier. Graag het aantal kaarten vermelden en of u al dan niet Vriend bent of donateur wil worden. De Gasthuiskapel is op zondag 1 mei om 14.00 uur geopend, de voorstelling begint om 14.30 uur en duurt tot circa 16.30 uur. Er kunnen maximaal 130 mensen in de Gasthuiskapel.